Les empreses zebra i el lideratge conscient

Potser us sonen les empreses unicorn. Són startups valorades en més de US$1.000 milions. Podríem dir que és el model que se segueix a Silicon Valley, amb les startups tecnològiques que creixen allà.

Però si us parlem de les empreses zebra?

Aquest terme el va inventar Aniyia Williams quan buscava com finançar el seu projecte d’audiòfons. No volia crear un negoci multimilionari ni l’estil de vida que comportava convertir-se en un unicorn a Silicon Valley. Però tampoc aconseguia el finançament necessari si no actuava com a tal.

Per aquesta raó va crear el que es diuen Empreses zebra. Les zebres són animals que vigilen de no sobreexplotar el seu espai i busquen un equilibri de sinèrgies allà on pertanyen.

Una empresa zebra versus una empresa unicorn:

 • Els unicorns busquen el creixement exponencial, les empreses zebra busquen una prosperitat sostenible
 • Els unicorns afavoreixen el monopoli, les zebres la pluralitat
 • Els unicorns competeixen, les zebres cooperen
 • Els unicorns són mites, les zebres són realitat

Mentre buscava finançament Williams es va trobar altres dones empresàries que tenien el mateix tipus de problemes i manera d’emprendre. D’allà va sorgir el moviment zebra. Les seves fundadores, totes dones són Jennifer Brandel, Mara Zepeda, Astrid Scholz i Aniyia Williams, amb qui discuteixen estratègies per canviar la manera de funcionar amb inversors que creguin en aquest model de negoci.

“Crec que les empreses mai van tenir l’oportunitat de créixer tan ràpid com en aquests dies. I això implica molts mals de creixement, sovint a costa de les persones a les que serveixen. No pensem que els unicorns no haurien d’existir; simplement considerem que nosaltres també mereixem aquest espai. I tractem de fer veure que hi ha molts negocis i emprenedors que s’estan quedant fora ”

La igualtat d’oportunitats i la cooperació, model de les empreses zebra, coincideix amb la forma d’emprendre de les dones. Lideratge conscient.

4 respostes
  • Roser Mante
   Roser Mante says:

   Bon dia Rosa,

   Deixem el comentari aquí per si algú et pot ajudar. De moment com a empreses zebra s’hi han definit algunes empreses nord-americanes, però seguir que per aquí també que s’identifiquen amb aquest terme.

   Esperem que trobis resposta 🙂

   Respon
 1. Carina
  Carina says:

  Hola! Acabo de subscriurem a la newsletter i ara he llegit l’article de els empreses zebra, m’identifico completament amb aquesta filosofia/nova visió de negoci!
  Espero i desitjo trobar activitats de Networking o d’altres interessants per créixer en comunitat tal com he vist que s’ha anat fent anteriorment
  Una abraçada,
  Us segueixo per les xarxes també.

  Carina
  @concedetedeseos

  Respon

Trackbacks i pingbacks

 1. […] emprendre amb la seguretat de trobar una font de finançament. Com ja vam parlar a l’article “Les empreses zebra i el lideratge conscient”, les dones no accedeixen als inversors amb la mateixa facilitat que els […]

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.