Com decorar amb mobles antics?

Perquè un moble pot ser considerat una antiguitat ha de tenir com a mínim 100 anys. No obstant això hi antiguitats que tenen una major consideració que ve donada per altres criteris com la raresa de l’objecte en qüestió, la qualitat dels seus materials, etc. També el seu estat de conservació compte, i en cas d’estar restaurat, que la restauració hagi respectat al màxim les tècniques tradicionals de l’època així com tots els materials que constitueixen la peça.

D’altra banda els mobles de certa qualitat que tenen entre cinquanta i cent anys són peces de almoneda i també estan molt valorats.

Avui en dia s’utilitza molt el terme vintage i es refereix a tot objecte o moble destacable per la seva qualitat o disseny que encara no es poden catalogar d’antiguitat però que s’ha revaloritzat amb el pas del temps. Les peces vintage estan lligades a la idea del reciclatge i moltes vegades se’ls dóna un altre ús al del seu origen.

També hi ha els anomenats retro que són objectes que evoquen al passat sense que sigui necessari que ho siguin. Simplement defineix l’estil de l’objecte. La idea d’aquest tipus de mobiliari és recrear tendències del passat. És el que anomenaríem una rèplica.

Per reconèixer una antiguitat cal tenir certs coneixements de les tècniques i arts decoratives utilitzades en cada època. Però amb uns petits consells es poden reconèixer fàcilment

Els calaixos són una de les peces que els antiquaris professionals miren primer perquè segons la unió entre les seves parts és fàcil reconèixer si és antic o no. Fins a mitjans o finals del segle XIX els talls es feien sense màquines, només amb eina manual, les juntes eren totalment artesanals i la tècnica utilitzada per a la seva ensamblatge era la cua de Milano.

Els claus amb què es fixaven els ornaments eren quadrats i acabaven amb forma de piràmide, en estar fets a mà …

El cristall antic es distingeix pel seu característic dringadissa en ser copejat amb una peça metàl·lica suaument, o simplement amb una ungla. Com més s’allargui el so, sabrem que el vidre és de millor qualitat.

Per integrar una peça antiga en la decoració de les nostres cases n’hi ha prou simplement a posar una o poques de menor grandària. Es tracta de crear focus no de fer una regressió al passat. La veritable funció dels mobles antics en la decoració contemporània és posar una nota d’interès i accentuar els contrastos … Per això és més important la qualitat que la quantitat, i és preferible seleccionar molt poques peces, potser solament una, que actuïn com a focus de atenció sense distorsionar el conjunt. Els jocs complets de cadires, una butaca, una calaixera, un mirall, una peça ceràmica, un rellotge, els llums … Qualsevol d’ells són potser els objectes més demandats de tots pel públic que manifesta interès pels objectes antics.

Aquest article ha estat escrit per la nostra sòcia Gemma Codony, de CalleGoya7.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.